miercuri, 5 septembrie 2007

puterea nishei

omul de afaceri si filantropul Andrew Carnegie spune bine: cei care au reusit sunt cei care au ales o linie si s-au tinut de ea. "The men who have succeeded are men who have chosen one line and stuck to it."

Se pare ca tot mai mult, forta nisei este cea care determina succesul afacerilor moderne. Alt efect al globalizarii, care contrar asteptarilor de a genera business-uri internationalizabile, pune o lupa care focalizeaza in adancime pe specificul intreprinderii.

Noul curent nu mai e cel care duce companiile pe o orizontala nesfarsita a pietei ci pe verticala. Nu ne mai pricepem la de toate intotdeauna, si asa pare sa fie tot mai sanatos... iar organizatiile au inteles necesitatea externalizarii lucrurilor pe care nu le fac pentru ca pur si simplu nu au acel obiect de activitate.
Companiile subcontracteaza din ce in ce mai mult o serie de servicii care pana odinioara le faceau ele insele. De exemplu, serviciile financiare. La ce bun sa mentii pe organigrama si statul de plata 10 contabili care te costa cu tot cu taxe pana la 15 000 USD cand poti sa platesti unei firme mai putin de jumatate pentru aceleasi servicii? Economia costurilor de mentinere a firmei te obliga sa cedezi competitivitatii exterioare si sa predai serviciile clasice - costurile de personal, de intretinere a curateniei sau de administrare a gestiunii - celor care fac doar asta. Din simplul motiv ca e mult mai ieftin sa faci doar ace cu gamalie, acele de siguranta le iei de la producatorul de ace de siguranta...In curand, serviciile de management (sunt firme de consultanta in management care pot prelua oricand aceasta functie), cele de dezvoltare a afacerii, cele de vanzari, sau cele de PR. Simplu, ieftin, specializat.

Un economist american, Adam Smith, zicea pe la 1776 ca pe masura ce piata creste in dimensiuni, gradul de specializare trebuie sa evolueze in acelasi ritm. La noi s-a facut intre timp 2007 si am inceput sa ne prindem, in sfarsit...Data viitoare cand auziti ca economia noastra duduie, dati muzica mai tare...am intarziat cu 200 de ani.

Niciun comentariu:

 
Add to Technorati Favorites