vineri, 7 septembrie 2007

Primul Starbucks in Rusia

Prima cafenea Starbucks s-a deschis la mama Rusia, la un an dupa ce o firma a castigat in justitie o disputa legala care a tinut blocata extinderea brandului la nivel national. Localul, deschis intr-un mall din Moscova, va fi urmat de un al doilea, pana la sfarsitul anului.

Pentru savoarea business-ului, magazinul e operat printr-o franciza luata de o companie din Kuweit, Alshaya. Surprinzator e ca se intampla la jumatate de an dupa lansarea din Romania (de la Plaza Mall), dat fiind avansul pe care l-a luat economia rusa si boom-ului economic al Moscovei.

Oricum, Starbucks a intrat in Rusia abia dupa o indelungata lupta in instanta pentru dreptul de utilizare a marcii proprii, dupa ce un avocat moscovit a rezervat marca si drepturile de autor si a incercat sa le vanda lantului de cafenele americane. O epopee cosmopolita a luptei sovietelor cu acaparatorul american, finalizata cu succes gratie globo-cratiei made in middle-east. Foarte probabil ca apetenta marilor branduri americane fata de piata rusa a depasit momentul amplasarii capetelor de pod in tarile mai mici precum Romania sau Bulgaria. E timpul sa ne pregatim pentru MAREA RUSIA...a americanilor...

Niciun comentariu:

 
Add to Technorati Favorites