miercuri, 5 septembrie 2007

Biserica - cea mai buna afacere..

Aveam vreo 13 ani si nu imi descoperisem inca vocatia. La un moment dat m-am gandit ca as putea fi preot sau chiar calugar...Unul dintre motive era ca imi placea sa ma imbrac in negru (ca orice adolescent plinutz din vremea mea) si era singura modalitate in care poti umbla imbracat intr-un costum ciudat pe strada fara ca lumea sa ma creada unul, ci mai mult, chiar sa ma ia in serios...Mult timp m-am intrebat care sa fi fost celalalt motiv. Nu am aflat decat cand am vazut rumoarea recenta: biserica face bani. Big money! Unii dintre marii businessmani sunt in cale-afara de smeriti si se inchina la intervale regulate. Sfintii Parinti verifica zvonurile de pe bursa terenurilor si imobilelor din parohie, stabilesc strategii financiare si raporteaza fluxul de cash disponibil in cutia milei. cea neimpozitata.
Acum stiu: imi fac biserica!

Preotii primesc de la stat 42 milioane de euro pe an

Personalul aflat in subordinea Patriarhului este de aproximativ 22.000 de oameni, pentru salariile carora statul a alocat in acest an 42 milioane de euro.
“Biserica va trebui sa aiba o strategie financiara pe viitor. Dorim sa recuperam proprietatile nationalizate si sa cumparam altele, pentru ca, asa cum vedem cu totii, imobilele si terenurile sunt cele mai valoroase”, afirma purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
In total, conturile bancare ale mitropoliilor din Romania au o valoare de 360.000 de euro.
“Majoritatea bisericilor sunt asigurate. Problema este ca nu pot fi asigurate toate bunurile de Tezaur, pentru ca nu pot fi evaluate. De regula, sunt asigurate icoanele, obiectele religioase de patrimoniu si biserica in sine. In prezent, ne aflam in discutii cu o firma mare de asigurari din Romania, pentru a crea un parteneriat intre ei si Biserica in vederea asigurarii bunurilor Bisericii”, a declarat preotul Constantin Stoica.

In Romania, sunt 11.102 parohii, de unde rezulta ca BOR administreaza in medie 40.000 de hectare de teren arabil. Potrivit lui Daniel Mitarcu, consultant in cadrul departamentului de terenuri si investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, la nivel de tara, terenul arabil se vinde la un pret cuprins intre 200 euro/hectar si 9.000 euro/hectar. Dat fiind faptul ca majoritatea terenurilor arabile detinute de Biserica se afla in zone rurale, pretul mediu al acestui teren ar putea fi estimat in jurul valorii de 500 euro/hectar, de unde rezulta ca valoarea medie a terenului arabil detinut de BOR este in jur de 20 milioane de euro.
mai mult in Business Standard: http://www.standard.ro/articol_9874/preotii_primesc_de_la_stat_42_milioane_de_euro_pe_an.html

Niciun comentariu:

 
Add to Technorati Favorites