joi, 8 noiembrie 2007

la mine la mall e Romania

La mine in tara se construieste. Se construieste mult si numai dupa ce se darama. Mult, cu moloz in exces, cu urme pe strada, cu poluare maxima - sonora si olfactiva. Se munceste cu atat mai mult cu cat e zgomotul mai mare. Cateva utilaje darama resturile unei cladiri unde va sa creasca un nou mall.
Constructorilor si investitorilor le place sa faca mall-uri. Multe mall-uri, peste tot. Am inceput sa inteleg ce inseamna piata serviciilor intr-o economie care "duduie". Oamenii sa cumpere, lifturile sa mearga, fast-food-ul sa vanda multa mancare, carbogazoasele sa curga rauri.
Mese mici, scaune tari. Mananci iute cateva aripioare picante, sorbi o jumate de cola si te ridici repede. Faci loc urmatorului si suprematiei bunastarii in societatea fast-food-ului, ca in "McDonaldizarea societatii". Pour les conaisseurs ;)
Apoi te indrepti catre ...Plex. Oriunde ai fi, dupa ce ai achitat nota la fast-food, te indrepti catre un loc unde sa zaci vreme de o ora si jumatate sa privesti la un ecran mare. Inainte de asta mai lasi cativa banutzi la intrare si la automatul de floricele; cu cat cutia de floricele e mai mare, cu atat floricica e mai ieftina. E mai avantajos daca iei si un fanta la pachet decat daca o iei separat.
La mall te simti intr-un loc special pentru ca e lumina multa, oameni multi, imbracati ca pentru bulivar..Tineri frumosi, cu cheile de la masina in buzunar sau pe deget. Si mai e frumos pentru ca sunt vitrine multe. Zara, Kastor, Celio, Mango, Springfield, Esprit, Promode, Body Shop, Pull and Bear... Risti sa crezi ca esti in Barcelona, Londra... Glamour. Cosmo. Lifestyle. Sex and the City.
Dar cand iesi de la film iti trece. Jeg peste tot si mult intuneric. Toate vitrinele sunt acoperite de perdele metalice, luminile sunt stinse, scarile rulante s-au oprit. Reclamele luminoase suspendate sunt scoase din priza, doua femei de serviciu matura grabite printre scaunele dezordonate. Ambalaje aiurea aruncate in fata la Esprit. Este doar ora 23. Intr-o tara normala (vorba lu' Dob.ro) mallurile nu se inkid la 22.00.
La naiba, sunt in Romania.

Niciun comentariu:

 
Add to Technorati Favorites