sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Afara cu forta ieftina de munca din Italia!

In ultimele zile vad tot mai multa ingrijorare pe tema expulzarii romanilor din Italia. Mi se pare neintemeiata. Este foarte simplu: viata italienilor se sprijina pe un numar de 556.000 de persoane venite din Romania, romanii ocupand prima pozitie in privinta numarului de imigranti din Italia. Statistic, profilul fortei de munca romanesti in Italia arata cam asa:

- Peste 60% din romani lucreaza in nordul instarit al Italiei. Doar 26,4% in Centru si 14,7% in Sudul Italiei.
- Aproximativ 58% dintre lucratorii romani sunt barbati, iar 42% femei.
- Cele mai multe angajari de imigranti facute anul trecut in Italia i-au vizat pe romani (15,6%)
- Cele mai frecvente ocupatii ale romanilor sunt la munca de jos: tamplari, electricieni, camionagiu, ingrijitor sau menajera.
- 68.446 elevi si 1.630 studenti romani incadrati la studii in Italia in 2006.

Acum sa facem un exercitiu de imaginatie cu un colos corporatist- sa zicem Wall-Mart, cotata de Fortune ca cea mai mare companie din lume, cu 1,9 milioane de angajati; sau mai bine o multinationala, eventual cu intindere pe mai multe continente, ca Exxon Mobile, Shell, Toyota, General Electric, sau ING. Sa presupunem ca un angajat de culoare distruge unul din serverele strategice din head-office, dupa care se bate cu trei colegi, hartuieste sexual doua colege si un sef iar la final transmite companiei concurente strategia de marketing pe urmatorii zece ani. Facem pariu ca angajatorul nu da afara pe toti angajatii de culoare care pot sa repete ce a facut colegul?

Acum: romanii din Italia trimit in tara aproximativ 777 milioane euro/an. Deci muncesc bine. Vor ramane in Italia, atat timp cat vor dori, atat timp cat nu e dictatura sau politicianism.

Niciun comentariu:

 
Add to Technorati Favorites